Vytvořeno - Jan Brlica - Grafik Brno
Den diabetů banner

Zapojte se do Světového dne diabetu i vy a vyjádřete tak postoj k tomuto onemocnění!

Praha, 7. 11. 2011

Každých 8 vteřin zemře jeden člověk na následky diabetu. Každých 8 vteřin onemocní diabetem dva další lidé. Čísla jsou pro nás mnohdy jediným přesvědčivým dokladem toho, že diabetes mellitus 2. typu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních nemocí. Účinnou prevencí se však můžeme choroby vyvarovat. Na důležitost prevence opět poukáže Světový den diabetu, který proběhne 14. 11. i v České republice.

Více než 285 miliónů lidí na světě trpí onemocněním diabetes mellitus 2. typu, to je přibližně populace Mexika, Německa a Jihoafrické republiky dohromady. Číslo se dle předpokladů bude i nadále zvyšovat. Mezinárodní federace pro diabetes (IDF) odhaduje, že do roku 2030 bude s diabetem ve světě žít téměř půl bilionu lidí. 80% případů výskytu diabetes mellitus 2. typu však lze předcházet. Prevence je tedy více než na místě.

Co je myšleno onou účinnou prevencí? Jde především o změnu našich návyků – úpravu našeho jídelníčku, zvýšení fyzické aktivity či snaha o zlepšení prostředí, v němž žijeme. Společnost Novo Nordisk, která je spolu s World Diabetes Foundation celosvětovým iniciátorem Pochodu proti diabetu, se i letos zaměří na osvětovou činnost během Světového dne diabetu, který proběhne 14. 11. 2011 v Praze.

V pondělí 14. 11. bude od 11 do 19 hodin na Náměstí republiky v Praze probíhat měření glykémie, cholesterolu, krevního tlaku a indexu BMI. Na místě bude zájemcům k dispozici také nutriční poradce. Účastníci se mohou těšit i na kulinářskou show, při níž kuchaři ukážou zdravé recepty, které jsou zároveň i chutné a jsou vhodnou součástí preventivního jídelníčku.

Ve 13 hodin odstartuje již 8. ročník Pochodu proti diabetu, který je manifestem toho, že i chůzí se dá účinně bojovat proti diabetu 2. typu. Pochod proti diabetu má tradici nejen ve světě, ale i v České republice. Od roku 2003 se do něj u nás zapojilo více než 65 000 lidí z téměř stovky míst v našem státě. I vy můžete vyjádřit svůj postoj k diabetu. Jeden den v roce patří pouze jemu!

Akce se uskuteční pod záštitou Diabetické asociace ČR, MÚ pro Prahu 1 a osobní záštitou ministra zdravotnictví ČR, doc. MUDr. Luboše Hegera, CSc. a za podpory společnosti Novo Nordisk.

Novo Nordisk se soustředí nejenom na léčbu diabetu, ale i na prevenci tohoto onemocnění. Řada projektů které společnost Novo Nordisk podporuje nebo iniciuje, napomáhají zvyšovat povědomí široké veřejnosti o problematice diabetu a především diabetu 2. typu“, říká Daniela White, generální ředitelka společnosti Novo Nordisk ČR.

Pod záštitou IDF září každoročně 14. 11. modrou barvou monumenty a stavby po celém světě, aby pomohly zviditelnit problematiku diabetu a připomněly veřejnosti Světový den diabetu. V České republice bude letos 14. 11. na modro nasvícen Národní památník na Vítkově.

Kampaň IDF zaměřená na edukaci a prevenci cukrovky probíhá v letech 2009 – 2013 a klade si za cíl:

• oslovit lékaře a sestry, kteří jsou zodpovědní za péči o pacienty, a vybízet je k využívání všech dostupných nástrojů léčby a kontroly diabetu.
  • zvýšit povědomí o diabetu a jeho prevenci u veřejnosti
  • vyzvat pacienty s diabetem ke zlepšení znalostí o cukrovce, s cílem lépe jí porozumět a předejít tak komplikacím.
  • sdělit vládám a politickým činitelům ekonomický význam strategií prevence diabetu a propagaci edukace o cukrovce, jako klíčové části kontroly a léčby této nemoci.

Světový den diabetu

Světový den diabetu byl vyhlášen v roce 1991 Mezinárodní federací pro diabetes (IDF) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako reakce na rostoucí obavy ze zvyšující se zdravotní hrozby, kterou diabetes představuje.

Více informací najdete na www.dendiabetu.cz.

Den diabetů nohy
Den diabetiků spodní sponzoři